Révu dělíme na odrůdy stolní (určené k okamžité spotřebě) a odrůdy moštové (k výrobě vín), některé odrůdy lze využít k oběma způsobům. Vinnou révu pěstujeme v teplejších oblastech, nejlépe do 300 (až 500)m n.m., na slunném stanovišti nebo ve skleníku. Stanoviště vybíráme chráněné před studeným severním větrem, s výhřevnou půdou. Nezapomínejte na dostatečně pevnou a velkou oporu!
Vitis 'Merzling' - moštové bílé
Moštová odrůda s vysokou plodnodstí. Hrozen středně velký, plody velké žlutozelené bobule se šťavnatou sladkou chutí. Výroba ovocných jemně kořenitých vín. Vhodný i do okrajových poloh, mrazuvzdorný až do -23°C, dobrá odolnost i vůči houbovým chorobám. Dozrává ve druhé polovině září.